– Vi er svært skuffet, sier en talsmann for srilankiske myndigheter.

Forfatter: kristoffer rønneberg / Aftenposten
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Norge-stotter-FN-resolusjon-mot-...

Snart tre år er gått siden srilankiske regjeringsstyrker beseiret de siste restene av geriljabevegelsen LTTE, også kjent som Tamiltigrene. Opprørssoldatene var innstilt på å kjempe til døden. Det gjorde mange av dem også – deriblant hele ledelsen, som ble drept i de siste slagene i mai 2009.

Tilbake på slagmarken lå utallige drepte sivile – så mange som 40.000 sivile kan ha mistet livet bare i løpet av de siste, intense månedene av den 27 år lange borgerkrigen, ifølge en FN-rapport1.

Nå krever Norge, USA og flere andre land at srilankiske myndigheter avdekker hva som faktisk skjedde i den blodige borgerkrigen.

Når FNs menneskerettighetsråd2 samles i slutten av februar, vil disse landene fremme en resolusjon som krever at Sri Lanka finner svarene på de mange spørsmålene som fortsatt stilles.

– Må vinne freden
I desember ble den offisielle, srilankiske rapporten om borgerkrigen overlevert president Mahinda Rajapakse. FN-resolusjonen Norge og USA nå tar til orde for, vil kreve at Rajapakse gjennomfører de tiltakene som er foreslått i rapporten – både for å avdekke hva som skjedde og for å sørge for at tamiler og singalesere kan leve i fred på øya i fremtiden.

– Sri Lanka må vise at de også kan vinne freden. Det må finnes en varig løsning på det tamilske problemet i Sri Lanka. Vi ønsker at tamiler igjen skal bli førsteklasses borgere i landet, sier utviklingsminister Erik Solheim, som lenge ledet den norske innsatsen som fredstilretteleggere i konflikten.

Han legger til at et viktig spørsmål blir å avdekke hvor mange som ble drept.

– Det er mange som lurer på hva som skjedde med deres kjære, sier han.

Srilankiske myndigheter har reagert svært negativt på nyheten om FN-resolusjonen.

– Vi er svært skuffet. Vi har forsøkt å forklare at vi ikke kan ta forhastede avgjørelser om å følge rådene i rapporten, sier Karunatilaka Amunugama i srilankisk UD.